Cesto postavljena pitanja...

  • Da li devojke mogu da igraju paintball?
Naravno da mogu! Jedina razlika u odnosu na muškarce koji igraju paintball je ta da moraju da nose zaštitne prsluke (zaštitu za prsa), a sva ostala pravila su ista, kako za devojke  tako i za muškarce. 
  • Koliko igrača može da igra?

Paintball klub “Panter” poseduje 12 kompleta opreme, što znači da na terenu istovremeno mogu biti dve ekipe sastavljene od po 6 igrača. Minimalan broj igrača je 4 odnosno 2 na 2, ali da bi vam igra bila zanimljivija, preporučujemo da sakupite bar 6 igrača, 2 tima od po 3 igrača.
  • Kako da igram bezbedno?
Ne gađajte nigde van terena. Marker držite uvek zakočen, sa zaštitnom navlakom na cevi kada ste van igre. Ne uperujte marker ni u koga ko ne nosi masku. Nikada ne gledajte niz cev markera, čak iako nosite zaštitnu masku na glavi. Proverite da li maska čvrsto stoji na glavi i nikada je ne skidajte dok ste na terenu i u oblasti gde je gađanje dozvoljeno.
  • Kada izlazim iz igre?
Eliminisani ste onda kada bilo gde na sebi, odnosno na opremi kuju nosite, imate trag boje prečnika 3cm. To podrazumeva da vas iz igre može izbaciti i vaš saigrač. Pogodak u marker takodje se računa kao eliminacija.
  • Da li pogodak boli?
Loptica se prilikom udarca rasprsne i većinom prouzrokuje vrlo malu bol, koju većina igrača uopšte i ne oseti usled povišenog nivoa adrenalina u organizmu. Ukoliko vas loptica pogodi sa udaljenosti veće od 30 metara uglavnom nećete ni osetiti, ali ako vas pogodi sa udaljenosti manje od 10 metara, postoji mogućnost da će vam ostati i modrica.
  • Da li se svaka loptica prilikom pogotka rasprsne?
Prilikom pogotka često se dešava da se loptica ne rasprsne. Postoji mogućnost da se odbije ili da ostane u porubu odeće, te iz tog razloga igrač ne treba napustiti igru dok se ne uveri da se loptica, koja ga je pogodila, rasprsnula. Ukoliko igrač nije u mogućnosti da sam proveri pogodak, potrebno je zamoliti saigrača ili sudiju na terenu da to uradi.
  • Koliko daleko loptice lete?
U zavisnosti pod kojim uglom držite marker prilikom gađanja loptica može leteti do razdaljine od 200 metara. Na toj udaljenosti veoma je teško nekoga da pogodite, ali čak i da se to dogodi loptica se prilikom pogotka verovatno ne bi rasprsnula jer se njena brzina tokom tolikog leta, pod uticajem više faktora, veoma smanji. Za gađanje vam preporučujemo rastojanja manje od 50 metara, jer na tim rastojanjima, ukoliko se izveštite, možete biti veoma precizni.
  • Da li je dozvoljeno prisustvo gledalaca?
Prisustvo gledalaca je dozvoljeno ukoliko su adekvatno zaštićeni: ukoliko nose zaštitne maske ili ako se nalaze iza zaštitne mreže.
  • Da li se boja skida sa odeće?
Boja koja se nalazi u loptici je netoksična i biorazgradiva. Veoma lako se skida vodom i blagim deterdžentom.
  • Šta treba obući?

Potrebno je obući laganu opremu (patike, šorc, majicu, trenerku, duks…) kao i za bilo koji drugi sport, a klub obezbeđuje svu ostalu potrebnu zaštitnu opremu.